VOLONTERSKE PRIČE – Upoznajmo Anju!

Anja, dobrodošla u naš tim!

Pozdrav, zovem se Anja i dolazim iz malog mjesta Borovnica u Sloveniji. Volonter sam u Biomu preko Europskih Snaga Solidarnosti (ESS). Trenutno sam na Lastovu s još tri ESS volontera, a zajedno pomažemo na projektu LIFE Artini.

Odrasla sam na farmi, što je dosta izazovno iskustvo. Razvila sam osjećaj poštovanja prema prostoru i osjećaju povezanosti s prirodom. Za mene je bilo uvijek važno naučiti načine kako očuvati prirodu. Smatram da su terenski rad i obrazovanje ljudi zapravo najbolji način za to.

Svoju ljubav prema prirodi pretočila sam u obrazovanje. Iz tog razloga sam diplomirala u polju zaštite prirode, a kasnije i u zaštiti okoliša. Za vrijeme oba studiranja, iskoristila sam prilike te sam svoju praktičnu izobrazbu prošla kroz program Erasmus+ čime sam stekla puno iskustva i produbila svoje znanje o zaštiti prirode. Tijekom studija u polju zaštite prirode provela sam dva mjeseca u Splitu u Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan. Osim što sam naučila novi jezik, tim iskustvom sam dobila uvid u upravljanje zaštićenim područjem. Dok sam studirala Zaštitu okoliša, stručnu praksu sam odradila u fondaciji Scottish Wildlife Trust. Njihov glavni cilj je održavanje i zaštita prirodnih dobara. Moja zaduženja ondje su uglavnom bila na terenu: od popravljanja pješačkih staza do uklanjanja vegetacije.

S obzirom da volim raditi na otvorenom, prijavila sam se za volontiranje na Lastovu u sklopu projekta Island BirdsOstali razlozi zbog kojih sam se prijavila su i da steknem nova iskustva u terenskom radu te želim raditi na svojem hrvatskom i razviti još bolje komunikacijske vještine.

Anja je sudionik projekta „Island Birds“ koji provodi Udruga Biom u sklopu programa Europskih Snaga Solidarnosti.