Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
PRIJETNJE – Life Artina

PRIJETNJE MORSKIM PTICAMA

Prema Crvenom popisu Hrvatske, gregula (Puffinus yelkouan) i sredozemni galeb (Larus audouinii) imaju nepovoljan ili padajući status ugroženosti, dok kaukal (Calonectris diomedea) ima status gotovo ugrožene vrste (NT prema IUCN). Sve tri vrste su isključivo morske i na kopno, odnosno otoke, dolaze samo radi gniježđenja te su uvelike ugrožene prisutnošću predatora poput štakora (Rattus rattus), mačke (Felis catus) i mungosa (Herpestes javanicus) koji u manjoj mjeri ugrožava sredozemnog galeba na području Nacionalnog parka Mljet. Štakori su najveći problem na nekim otocima jer zbog predacije nad jajima i mladuncima smanjuju uspješnost gniježđenja na 0% što dovodi do smanjenja populacije i potpunog napuštanja kolonije.

Sredozemni galeb je ugrožen i zbog kompeticije oko staništa s galebom klaukavcem (Larus michahellis) koji je mnogobrojnija gnjezdarica jadranskih otoka. Galeb klaukavac je agresivnija vrsta i počinje s gniježđenjem ranije, što smanjuje dostupnost povoljnih lokacija za gniježđenje sredozemnog galeba, a zabilježena je i predacija klaukavca nad ptićima sredozemnog galeba.

Slučajni ulov tijekom ribolova korištenjem parangala je jedna od najvećih prijetnji za morske ptice, posebice za cjevonosnice. U Hrvatskoj ova prijetnja nije još dovoljno istražena. Postoje saznanja da se slučajni ulov događa, ali ne u kojem obujmu. No nikako ne treba isključiti da ova prijetnja ugrožava cjevonosnice na području lastovskog arhipelaga. Uz to, velika eksploatacija ribe utječe na dostupnost hrane morskim pticama i othranjivanju mladunaca.

Nedostatak podataka o području hranjenja, odmarališta/noćilišta, području zimovanja te migraciji uvelike ugrožava navedene vrste. Većina zemalja EU je odredila morska područja značajna za očuvanje ptica (POP), ali preduvjet za određivanje Natura 2000 područja zahtijeva dobro poznavanje biologije i  razloga ugroženosti navedenih vrsta. Određivanje POP za morske ptice je dodatni alat za njihovu efikasniju zaštitu.

Snažan porast turističkih aktivnosti, krstarenja brodom i putovanja u blizini mjesta za gniježđenje uvelike utječu na uspješnost gniježđenja morskih ptica. Brodovi se često previše približe kolonijama te stvaranjem buke i pretjeranim korištenjem svjetla uznemiruju ptice i smanjuju uspješnost gniježđenja.

Morski otpad predstavlja jedan od najbrže rastućih globalnih problema morskog okoliša. Iako u Hrvatskoj nedostaju podaci o utjecaju morskog otpada na morske ptice, očekuje se da će ptice biti izložene tom problemu i potrebno je više istraživanja o toj prijetnji.