Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Održan webinar „Ptici nije mjesto na udici“ – Life Artina

Održan webinar „Ptici nije mjesto na udici“

Autor: A. Miletić

Slučajni ulov morskih ptica tijekom ribolova događa se i u Jadranu, najčešće nakon bacanja parangala u more, prije nego mamac potone ili dok tone, a dolazi i do zapletanja ptica u ribarske mreže.

S ciljem upoznavanja zajednice zaštitara prirode s temom slučajnog ulova morskih ptica (SUMP) i mjerama za njegovo smanjenje, 18.04.2023. organizirali smo treći u nizu webinara projekta LIFE Artina, kao dio Strategije za replikaciju i transfer projekta kojom europski Program LIFE osigurava da se znanje i iskustva stečeni provedbom projekta primijene i na drugim područjima.

Tijekom webinara „Ptici nije mjesto na udici“ predstavljene su dvije faze istraživanja SUMP tijekom ovog projekta:

  1. Istraživanje o međusobnom utjecaju ribara i morskih ptica,
  2. Smanjenje utjecaja ribolovnih aktivnosti na morske ptice utvrđivanjem i promicanjem najboljih rješenja iz prakse.

Prva faza uključila je procjenu utjecaja i opseg uporabe ribolovnih alata s potencijalnim negativnim utjecajem na morske ptice, kao i provedbu anonimnih upitnika s ribarima s ciljem utvrđivanja razmjera slučajnog ulova. Rezultati ove faze ukazuju na to da u Hrvatskoj SUMP postoji, malih razmjera, no ribari te informacije ne unose u očevidnike.

Druga faza odnosi se testiranje prilagođenih ribolovnih alata s ribarima i donošenje preporuka za smanjenje SUMP. U akvatoriju otoka Šolte, Brača, Hvara, Visa, Korčule i Lastova sa 6 ribara testirani su olovni utezi za stajaće parangale, signalna (LED) svjetla za mreže stajaćice te uređaji za oslobađanje udica plutajućeg parangala pod morem (hookpods). Prikupljeni su podaci o funkcionalnosti i praktičnosti testnih alata. Od strane ribara najveću razinu podrške dobila je mjera korištenja dodatnog otežanja parangala zbog jednostavnog pričvršćivanja s kopčama kad su ptice u blizini alata, bržeg potonuća udica parangala, a nemaju utjecaja na samu aktivnost ribolova. Tijekom testiranja alata nije došlo do SUMP.

Iz podataka dobivenih tijekom provedbe ovih aktivnosti, osmišljene su preporuke mjera za prikupljanje podataka i utvrđivanje razmjera SUMP u Hrvatskoj (neizravne mjere) te preporuke mjera za smanjenje slučajnog ulova morskih ptica (izravne mjere), a koje su prezentirane tijekom webinara. Sudionicima je prikazan i video o SUMP izrađen u sklopu projekta kojeg možete pogledati OVDJE.

Nakon prezentacije istraživanja, rezultata i preporuka povela se rasprava o uvrštavanju morskih ptica u postojeći Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja i mogućoj ulozi javnih ustanova za upravljanje morskim zaštićenim područjima u tome. Također, sudionici su kao problem istaknuli i stradavanje ptica na ribogojilištima.

Nakon ovog webinara, održat će se još dva webinara, na temu edukacijskih aktivnosti projekta i proglašavanja morskih zaštićenih područja važnih za očuvanje ptica.