Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Održan webinar “Morske ptice i djeca – od nepoznanice do čuvara” – Life Artina

Održan webinar “Morske ptice i djeca – od nepoznanice do čuvara”

Autor: M. Radman

Kako djeci približiti morske ptice i prijetnje s kojima se susreću? Kako prilagoditi te aktivnosti djeci vrtićkog uzrasta do učenika viših razreda osnovne škole?
Zadaci su to s kojima su se suočile edukatorice Sunca prilikom pripreme edukativnog programa Morske ptice.

Webinar Morske ptice i djeca – od nepoznanice do čuvara organiziran je 16. svibnja 2023. za 40 sudionika da bi upoznali odgojno-obrazovne djelatnike, zaposlenike javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i predstavnike nadležnih ministarstava s osmišljenim edukacijskim programom Morske ptice kao i njegovim aktivnostima.

Webinar Morske ptice i djeca – od nepoznanice do čuvara sastojao se od dva dijela. U uvodnom dijelu voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje Margita Radman, mag. biol. et oecol. predstavila je  Udrugu za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, kao i dosadašnje načine provođenja edukacijskih aktivnosti u Suncu. Ciljane grupe za provedbu aktivnosti su mlađi uzrasti poput djece predškolskog uzrasta ili učenike osnovne škole pa sve do srednjoškolaca ili studenta. Teme koje Sunce obrađuje su najčešće teme odgovornog gospodarenja otpadom, kompostiranja, održivih učeničkih zadruga, participativnih metoda, a kroz LIFE Artina projekt i tematika Morskih ptica. Uz edukacijske aktivnosti predstavljena su i javna događanja koje Sunce provodi već godinama, a najčešće se organiziraju povodom proslave bitnijih okolišni dana (22. travnja Dan planeta Zemlje ili 22.9. Dan bez automobila – Splitska biciklijada).

Javna događanja provedena u sklopu ovog projekta su Noć albatrosa na Lastovu, Poslušaj glas prirode – u organizaciji MINGOR-a i izložba Morske ptice na Lastovu i u Blatu u osnovnoj školi,  u Ribarskom muzeju u Komiži , kao i ona u Prirodoslovnom  muzeju u Splitu.

U drugom dijelu webinara suradnica komunikatorica Maja Golem, mag. educ. philol. croat i mag. paed. predstavila je edukacijski program Morske ptice.

Zbog različitih uzrasta koje je trebalo uključiti u provedbu edukacijskog programa na kraju je Sunce osmislilo tri edukacijska programa: 1) za vrtiće ) za niže razrede osnovne škole 3) za više razrede osnovne škole. Svi programi au aktivnostima, korištenim metodama i trajanjem bili prilagođeni ciljanoj skupini. Programi su se provodili ukupno za 8 odgojno obrazovnih ustanova:

  • Otok Korčula: DV Blato i OŠ Blato
  • Otok Vis: DV Vis, OŠ Vis, DV Komiža i OŠ Komiža
  • Otok Lastovo: DV Biser Lastova i OŠ Braća Glumac

Unutar programa koristile su slikovita priča s likovima, igre Ptičji ribolov, Smanjenje staništa, Što je moj prijatelj pojeo?, igra Prilova, izrađivale su se makete ptica sredozemnog galeba, klaukavca i gregule, sudionici su se upoznavali s glasanjem ptica te su sudjelovali u nagradnom kvizu. Nešto veći uzrast sudjelovao je na akciji čišćenja i monitoringa na lokalnoj plaži, promatranju ptica ili izletu na obližnji otok.

Jedna od projektnih aktivnosti bilo je i istraživanje percepcija i stavova ciljanih skupina, odnosno praćenje socioekonomskog utjecaja provedbe projekta. Pokazalo se da su djeca na kraju programa bila upoznata s različitim morskim pticama, njihovim osobinama kao i prijetnjama koje smo obrađivali unutar programa.

Na jesen, kao jedna od zadnjih edukativnih aktivnosti unutar projekta planiran je hands on trening za implementaciju edukacijskih programa za Javne ustanove.

Nakon ovog webinara čeka nas još samo jedan s temom proglašavanjem morskih zaštićenih područja koji će se održati 6. lipnja 2023. godine.