Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
TERENSKI DNEVNIK – LUKA JURINOVIĆ – Life Artina

TERENSKI DNEVNIK – LUKA JURINOVIĆ

Nakon što je tek 1996. godine otkrivena hrvatska populacija sredozemnoga galeba, paralelno s prebrojavanjem gnijezdećih parova, 2003. godine započeli smo i projekt prstenovanja. Uz korištenje metalnog prstenja koristili smo i prstenove u boji. Takvo prstenje je veće i mnogo prikladnije za dobivanje nalaza, odnosno lakše je očitati jedinstvene oznake na prstenu koje nam govore tko, kada i gdje je pticu prstenovao te koliko puta je primijećena. Na taj način dobivamo povijest kretanja ptice.

S obzirom na to da nismo imali projekt, ova su prstenovanja najčešće financirana iz vlastitih izvora, ali uz veliku pomoć Nacionalnog parka Mljet koji nam je omogućio/organizirao prijevoz na kolonije u Parku, ali i na području Lastovnjaka i Vrhovnjaka prije proglašenja Lastovskog otočja parkom prirode.

Označavanje sredozemnog galeba (Autor: Arhiva Luke Jurinovića)

Za sredozemne galebove koristimo se žutim prstenjem u boji s dva znaka. Tijekom godina prstenovali smo ukupno 68 mladih i 23 odrasla sredozemna galeba. Prema literaturi, nakon napuštanja kolonija sredozemni galebovi putuju prema Gibraltarskom tjesnacu i nastavljaju južno gdje provode zimski period na obalama Maroka i južnije prema Senegalu. Tijekom zadnjih 17 godina dobili smo ukupno 34 strana nalaza sredozemnih galebova koji su u Hrvatskoj prstenovani kao potrkušci u gnijezdu. Najviše nalaza, čak 25, potječe iz Italije. Iz tih je nalaza vidljivo da nakon napuštanja gnjezdilišta potrkušci jesen prve godine provode na talijanskoj obali Jadranskog mora, a potom kreću prema sjeverozapadnoj Africi, gdje su naše ptice nađene u Maroku i Senegalu tijekom siječnja i veljače.

(Maarten Van Kleinwee, https://gullstothehorizon.wordpress.com/2019/02/11/reading-ringed-lesser-black-backed-gulls-in-morocco-january-2019/?fbclid=IwAR0pBGoDfRNLmz33K5xz-CFc3_bx-Zu48xBBVaqsA4zaOiP7zSbTW_WIvaM)

Međutim, galebovi se uvijek pobrinu da ne bi sve bilo jednostavno i prema knjizi pa tako imamo dva nalaza koji odudaraju od opisanih uzoraka obrazaca ponašanja. Prvi nalaz sredozemnog galeba prstenovanog na jednoj od mljetskih kolonija 19. lipnja 2005., zabilježen je nepunih dva mjeseca kasnije na Atlanskoj obali u mjestu Mutriku na sjeveroistoku Španjolske. Ostaje dvojba je li ta ptica na Gibraltaru, umjesto južno, odletjela sjeverno ili je (što bi za sredozemne galebove trebalo biti nevjerojatno) preletjela Iberijski poluotok. Kao zanimljivost treba istaknuti da je sredozemni galeb rijetka vrsta u Baskiji.

Drugi je neuobičajen nalaz ptice u gradiću Villeneuve na švicarskom dijelu obale Ženevskog jezera u svibnju 2020. Ako je prošli nalaz bio zanimljiv, ovaj je u najmanju ruku nevjerojatan. Naime sredozemni galeb je endemska vrsta za Sredozemlje i za razliku od većine vrsta galebova drži se isključivo mora gdje lovi hranu. Ovo je tek deseti nalaz sredozemnoga galeba u povijesti u Švicarskoj.

I za kraj, da ne bi sve bilo dosadno, ptica nađena u Švicarskoj je ista koja je u siječnju 2019.  nađena na uobičajenom zimovanju u Maroku ?.