Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
PREDSTAVLJANJE PROJEKTA, 3. SVIBNJA 2019. LASTOVO – Life Artina

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA, 3. SVIBNJA 2019. LASTOVO

Izrada maketa ptica

Partneri projekta LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“ u petak, 3. svibnja 2019. na Lastovu su predstavili projekt čiji je glavni cilj zaštita morskih ptica (sredozemnog galeba, kaukala i gregule), a lokalni dionici upoznati su ciljevima i aktivnostima koje će se provoditi, kao i s financiranjem i trajanjem projekta. Na predstavljanju se okupilo lokalno stanovništvo koje je iskazalo veliki interes za morske ptice, čija je zaštita jedan od glavnih ciljeva projekta.

Stručna suradnica Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočje, Bruna Đuković, u ime domaćina projekta navela je aktivnosti koje će se provoditi na otoku Lastovu: edukacija školske djece, učenički posjeti školama na Lastovu, Korčuli i Visu, izložba o morskim pticama, organizacija „Noći albatrosa“, promatranje ptica, izrade poučne staze prema Zaklopatici, suradnja s ribarima po pitanju slučajnog ulova morskih ptica u ribolovne alate te posebno kontrola invazivnih vrsta (štakora) na otočićima na kojima se gnijezde morske ptice.

Stručna suradnica Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočje pozvala je lokalnu zajednicu da se uključi u provedbu projekta, u cilju očuvanja morskih ptica.

Od velikog je značaja činjenica da je upravo ovaj projekt jedini projekt iz LIFE programa odobren u 2018. za Hrvatsku, a u kojem je vodeći partner iz Hrvatske te prvi LIFE projekt koji vodi jedna organizacija civilnog društva iz Hrvatske – naglasila je voditeljica projekta, Željka Rajković iz udruge BIOM.

Javno predstavljanje projekta bilo je popraćeno radionicama za učenike Osnovne škole “Braća Glumac” Lastovo, kako bi se za problematiku zaštite morskih ptica senzibilizirali najmlađi. Kroz interaktivnu igru djeca su mogla saznati brojne zanimljivosti o ekologiji i glasanju gregule, kaukala, sredozemnog galeba, kao i drugih vrsta ptica. Također, organizirani su izrada maketa ptica od plastičnih čepova i oslikavanje platnenih torbi, kako bi ih se kroz zabavan i kreativan način osvijestilo o negativnom utjecaju korištenja jednokratne plastike i sve većoj problematici morskog otpada, s kojima se svakodnevno bore stanovnici otoka.