Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Objava za medije: INOVACIJA I SURADNJA: PREGLED ZAKLJUČAKA SA ZAVRŠNE KONFERENCIJE – Life Artina

Objava za medije: INOVACIJA I SURADNJA: PREGLED ZAKLJUČAKA SA ZAVRŠNE KONFERENCIJE

U Segetu Donjem od 9. do 11. svibnja 2023. održana je završna konferencija petogodišnjeg projekta LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu.

Konferencija je okupila sudionike iz područja očuvanja prirode, ribarstva, organizacije civilnog društva, državnih institucija te regionalnih i međunarodnih stručnjaka koji su dijelili najbolje međunarodne prakse i naučene lekcije iz projekta te razgovarali o budućim naporima za očuvanje populacija jadranskih i mediteranskih morskih ptica.

Promjene brojnosti ptica mogu nam jasno otkriti gdje su određeni ekosustavi narušeni, gdje je utjecaj klimatskih promjena snažan te gdje je intervencija u zaštiti i očuvanju bioraznolikosti  najpotrebnija. Diljem svijeta tisuće je ptica ugroženo, zbog čega im se brojnost svakim danom sve više smanjuje. Osim njih samih, ugrožena su i brojna staništa koja koriste, na što najviše utječe čovjek. Važno je održivo upravljati staništima, uključujući migracijske rute, zimovališta i područja za hranjenje, kako bi se očuvala njihova populacija.

Glavni cilj LIFE Artina projekta rješavanje je ključnih problema, odnosno prijetnji, u očuvanju triju morskih vrsta ptica u Jadranu – sredozemnog galeba, kaukala i gregule, odnosno artine.

Kaukal u letu (Autor: B. Ječmenica)

Stručnjaci i entuzijasti iz Udruge Biom više godina pratili su kretanja tih morskih ptica i istraživali njihove kolonije u Parku prirode Lastovsko otočje. Nakon složenih analiza njihova kretanja definirana su područja na moru koja su ključna za ove ptice. Ta područja obuhvaćaju područja južno od Šolte i Brača sve do Lastova te istočno od Mljeta, a također i područje zapadno od Istre, na granici s Italijom.

Tijekom tri dana konferencije, sudionici su raspravljali o metodama praćenja stanja morskih ptica, uključivanju lokalnih zajednica u očuvanje morskih ptica, očuvanju sredozemnog galeba, eradikaciji štakora s kolonija ptica te uspostavi i upravljanju zaštićenim morskim područjima na kojima se radilo projektom.

U Hrvatskoj proglašena područja značajna za ptice

LIFE Artina projekt značajno će doprinijeti morskom dijelu EU ekološke mreže Natura 2000 skorim proglašavanjem pet novih područja značajnih za ptice i proširenjem dvaju postojećih područja Natura 2000. Prije projekta postojala su samo dva područja ekološke mreže Natura 2000 za gregulu i kaukala, a sada ih je šest! Dok su za sredozemnog galeba postojala tri područja, a sada ih je četiri. Zanimljivo je da se jedno od tih područja nalazi na samoj granici s Italijom, na sjevernom dijelu Jadrana.

– Nakon godina rada Hrvatska je upravo postala bogatija za prvih pet isključivo morskih zaštićenih područja koja su proglašena kao važna područja na moru za ugrožene vrste morskih ptica. Time smo napokon postali zemlja koja brine o svojim morskih pticama i na otocima na kojima gnijezde i na moru. Ova nova područja uskoro će postati dio ekološke mreže Natura 2000, mreže zaštićenih područja od važnosti za cijelu EU. Time ćemo biti korak bliže osiguranju dugoročnog opstanka naših gregula i kaukala, ptica koje najbolje poznaju i s kojima se rado susreću naši ribari. – rekla je Željka Rajković, voditeljica projekta iz Udruge Biom.

Šest puta više gregula i gotovo četiri puta više kaukala u 2023. godini

Projekt je značajno doprinio unaprjeđenju stanja očuvanosti za dvije vrste morskih ptica (cjevonosnica) – gregule i kaukala. To je povezano i s brojem gnijezdećih parova i s njihovom uspješnosti gniježđenja. Može se također pripisati provedbi detaljnijih istraživanja, ali i našim naporima za očuvanje tih vrsta (primarno eradikaciji štakora). Uspješnost gniježđenja gregula udvostručila se, a kaukala se povećala za više od 10 %. Zabilježili smo šest puta više gregula i gotovo četiri puta više kaukala u 2023. u usporedbi s 2019.

– Uvjeti na terenu dosta se razlikuju i često je vrlo teško procijeniti veličinu gnijezdeće populacije jer se događa da je mnogo ptica na toj lokaciji, ali ne gnijezdi svaka pojedinačna ptica. Bilo bi bolje da se prati stopa preživjelih i reproduktivno aktivnih ptica jer takav podatak pomaže u razumijevanju trenda i statusa populacije. – Sven Kapelj, Udruga Biom.

Sredozemni galeb (Autor: L. Jurinović)

– Sredozemni su galebovi ugroženi, ali oni se prilagođavaju promjenama u svojem okolišu puno bolje nego što mi mislimo. To ipak ne znači da ih ne trebamo štititi ili smanjivati prijetnje koje su prepoznate kao najveći problem u njihovu očuvanju. – Daniel Oro, CEAB-CSIC.

LIFE Artina projekt značajno je doprinio razumijevanju statusa i prijetnji za tri ugrožene vrste ptica – gregule, kaukala i sredozemnog galeba. Prijetnje s kojima se te morske ptice susreću su predacija štakora, slučajni ulov u ribolovni alat, morski otpad, kompeticija sredozemnog galeba s višestruko mnogobrojnijim galebom klaukavcem i to za isto stanište.

Iskorijenjivanje štakora s velikih (naseljenih) otoka

Na temu Iskorijenjivanje štakora s velikih (naseljenih) otoka predstavljena je priča o uspjesima ali i izazovima pri provedbi aktivnosti uklanjanja štakora s otočića Zaklopatice u Hrvatskoj u sklopu LIFE Artina projekta.

– Iako su rezultati oporavka populacije gregule značajni, provedba nije bila bez izazova. S obzirom da je većina gnijezdećih kolonija blizu Lastova, pitanje održivosti, tj. osiguravanje da na otocima ne bude štakora, ostaje velik izazov za buduće planiranje i rad na očuvanju populacije ove vrste u Hrvatskoj. ­– rekao je Dries Engelen, Udruga Biom.

Predstavljena je studija izvodljivosti eradikacije, napravljena na otoku Sušcu u sklopu LIFE Artine,  a u suradnji sa stručnjacima s Malte, Italije i UK.

– Zaključeno je da je eradikacija štakora na Sušcu izvediva i da će njena uspješna primjena vjerojatno biti dugoročno održiva s obzirom da je otok nenaseljen i da se nalazi relativno daleko od drugih otoka. Pristup koji koristi bacanje mamaca iz zraka je ispao manje skup i manje kompleksan u odnosu na pristup kojim se mamci postavljaju kretanjem po samim otocima, no zahtijeva podršku vezanu uz zakonodavstvo i podršku lokalne zajednice. Izazove za provedbu operacije predstavlja stoka koja nije pod kontrolom i nepoznato stanje očuvanosti populacije šumskog miša (koji se može, ako se želi, maknuti ex situ tijekom operacije). Očekuje se da će trajno uklanjanje štakora sa Sušca značajno doprinijeti otočnom ekosustavu, cjevonosnicama i drugim vrstama kao što su Eleonorin sokol.  – Martin Austad, Birdlife Malta.

Pojedeno jaje gregule (Autor: M. Austad)

Edukacija ribara i lokalnog stanovništva

Projektom LIFE Artina Sunce je u suradnji s ribarima s otoka BračaVisa, Korčule, Lastova te iz Vinišća testiralo mjere korištenja prilagođenih ribolovnih alata, odnosno signalna (LED) svjetla za mreže stajaćice, dodatno otežanje za pridnene parangale te uređaje za oslobađanje udica plutajućih parangala pod morem (hookpods).

– Slučajni ulov morskih ptica (SUMP) događa se. Mišljenje je to ribara i institucija, međutim količina podataka je nedovoljna da se odredi događa li se često ili rijetko. – kazala je Ana Miletić iz Sunca.

– U Španjolskoj na primjer je slučajni ulov značajan u Sredozemlju, na 4,000 setova pridnenih parangala koji se prate putem očevidnika koje ispunjavaju ribari, kao slučajni ulove je uhvaćeno 1,150 cjevonosnica, uključujući gregule i kaukale, ali svega oko 20 sredozemnih galebova. Zaista je bitno da s ribarima radimo na smanjenju ove prijetnje, a kako bismo im podigli svijest.  – Paulo Lago, SEO.

Educirati djecu koja žive na otocima Visu, Korčuli Lastovu o ugroženim jadranskim albatrosima (gregula, kaukal i sredozemni galeb) također je jedan od ciljeva LIFE Artina projekta.

– Ako želimo ukloniti ili smanjiti prijetnje, osim istraživanja, ključna nam je edukacija i uključivanje lokalne zajednice. Ovim projektom surađivali smo s osam odgojno–obrazovnih ustanova, pri čemu smo proveli 76 edukativnih radionica i izleta za 230 djece. – rekla je Zrinka Jakl, predsjednica Sunca.

– Promjena razmišljanja i svijesti lokalne zajednice spora je, kao i administracija i zakonodavstvo. No, priroda čeka i malo je nestrpljiva. Kako bi uspjeli u tome, moramo biti uporni, a suradnjom i ukazivanjem na primjere dobre prakse putem ovakvih projekata, uspjeh će doći. – dodala je Zrinka Jakl, Sunce.

– Nije lako uključiti zajednicu, ali odnosi se mogu izgraditi na obostranu dobrobit. Da bi se zadobilo povjerenje zajednice, često je korisno da se uključimo u aktivnosti zajednice koje se zapravo ne tiču našeg posla. Cijelim je putem svaka mala pobjeda važna i treba je proslaviti. – dodala je Jaclyn Pearson, Wildlife Trust UK.

Završna konferencija LIFE Artina projekta bila je jedinstvena prilika za sve sudionike da zajednički pronađu rješenja za očuvanje morskih ptica te da doprinesu očuvanju prirodnih bogatstava Sredozemnog mora. Razmijenjena su iskustva sa stručnjacima i zajednički izrađene preporuke za očuvanje morskih ptica na Jadranu i Sredozemlju.

Zajednička fotografija sudionika (Autor: M. Glavinić)

Ako na svojem morskom putovanju po Hrvatskoj susretnete ove naše veličanstvene albatrose i svjedočite kako elegantno lete, odmaraju se na površini mora ili rone u dubine kako bi se nahranili, uživajte u pogledu i nemojte ih uznemiravati. Njihov opstanak ovisi i o vama.