Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Istraživanje o interakciji ribara i morskih ptica – Life Artina

Istraživanje o interakciji ribara i morskih ptica

Autor: A. Miletić

Istraživanje o interakciji ribara i ptica provedeno je s ciljem razumijevanja i procjene glavnih negativnih utjecaja na populacije morskih ptica (s naglaskom na vrste sredozemni galeb, kaukal i greugula) na kopnu i na moru te definiranja aktivnosti i mjera koje će ih ublažiti.

Poznato je kako ribolovne aktivnosti posredno ili neposredno mogu utjecati na brojnost morskih ptica, međutim točan opseg njihovog stradavanja na području hrvatskog dijela Jadrana nije jasan. Stoga je ovo istraživanje imalo za cilj:

  1. dobiti uvid u opseg uporabe ribolovnog alata s potencijalnim utjecajem na navedene morske ptice,
  2. utvrditi razmjere slučajnog ulova morskih ptica,
  3. utvrditi interes i tehničke mogućnosti za uvođenje ribolovnih alata, opreme ili mjera kojima će se smanjiti ili potpuno ukloniti slučajni ulov morskih ptica.

Anketiranje ribara provedeno je anonimno i to u zimskom periodu tijekom kojeg su ribolovne aktivnosti smanjene, u Komiži (Vis), Veloj Luci (Korčula) te na otoku Lastovu. Ova područja prepoznata su kao mjesta na kojima obitavaju ribari koji love alatima s najvećim potencijalom slučajnog ulova morskih ptica, odnosno parangalom i mrežama stajačicama te love unutar i uz granice dvaju područja na koja je projekt usmjeren (POP Lastovsko otočje i POP Pučinski otoci).

Anketnim upitnikom željele su se prikupiti informacije o upoznatošću ribara s projektom, njihovim stavovima o morskim pticama, učestalošću obavljanja ribolovnih aktivnosti, te mjestima eventualnog susreta s morskim pticama.

Ispitanici se ribolovom bave zbog dodatnog prihoda, rekreacije ili obiteljske tradicije, ljubavi prema moru i brodovima te se radi o specifičnom životnom stilu jednog dijela otočnog stanovništva. U uzorku je prosjek bavljenja ribolovom 22 godine, što ukazuje na to da je ribolov cjeloživotna aktivnost. Glavnina anketiranih ribara ribolovnu aktivnost obavlja tijekom cijele godine, s najvećim intenzitetom tijekom ljetnih mjeseci (lipanj, srpanj, kolovoz, rujan), a obavljaju je većinom u zoni C (širi akvatorij otoka Visa), zoni G (otoci Korčula i Lastovo) i zoni D (južni akvatorij otoka Lastova). Anketirani ribari istovremeno posjeduju nekoliko povlastica: za parangale, mreže, odnosno, vrše te udičarske alate. Dominiraju povlastice za parangale, te mreže i vrše. Većinom se radi o pridnenim, a  nešto manje plutajućim parangalima.

Interakcija između ribara i ptica najčešće se odvija rano ujutro prilikom čišćenja ribe, kod bacanja i dizanja parangala ili mreža. Rezultati anketa pokazuju da slučajan ulov ptica nije posve zanemariv, a najčešće se događa nakon bacanja parangala u more, prije nego što mamac potone ili se ptica uplete u mrežu. Više od polovice ispitanika barem je jednom za vrijeme ribolova slučajno ulovila pticu. Većinom se radi o morskom vrancu (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) i galebu klaukavcu (Larus michahellis) ali ulove se i vrste ptica od posebnog značaja za ovaj projekt. Zabrinjavajuće je to što je većina ispitanih ribara prepoznala plutajući otpad iz mora kao značajan problem na području na kojem obavlja ribolovnu djeltnost.

Kao što je ranije navedeno, ovim istraživanjem želio se i procijeniti interes ribara za uvođenjem mjera za smanjenje slučajnog ulova morskih ptica. Od pet ponuđenih načina smanjenja slučajnog ulova, najveći stupanj podržavanja među ribarima imaju mjere korištenja prilagođenih ribolovnih alata te mjera stavljanja dodatnog olova na parangale.

Također, trećina ispitanika navela je da bi sudjelovala u pilot projektu zamjene postojećih alata s istim tipom alata ali koji onemogućava slučajni ulov morskih ptica, a optimističan je podatak da bi više od pola ispitanika prihvatila mogućnost ukrcaja istraživača specijaliziranog za promatranje ptica na svoje plovilo, što dosta govori o otvorenosti i zainteresiranosti ribara za suradnju u znanstvenim i stručnim aktivnostima.

Predstavljanje rezultata provedenog anketiranja, kao i sastanci o mjerama za smanjenje slučajnog ulova ptica s ribarima u Komiži, Veloj Luci te na otoku Lastovu su u tijeku.


Izvor: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar (2020): Izvješće o opsegu uporabe ribolovnog alata s potencijalnim utjecajem na morske ptice, te o razmjeru slučajnog ulova morskih ptica u okviru projekta LIFE ARTINA – LIFE17 NAT/HR/000594 “Seabird Conservation Network in the Adriatic”. Zagreb