Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
ODRŽAN WEBINAR Proglašavanje morskih zaštićenih područja za ptice – Life Artina

ODRŽAN WEBINAR Proglašavanje morskih zaštićenih područja za ptice

Autor: Željka Rajković

Posljednji u nizu webinara za stručnu javnost projekta LIFE Artina, webinar na temu Proglašavanja morskih zaštićenih područja održan je 7.6.2023.

Na webinaru su prezentirani IBA (Important Bird & Biodiversity Area) kriteriji za proglašavanje morskih zaštićenih područja te kako su isti primijenjeni u projektu LIFE Artina. Šest područja je relevantno za gregulu te sva ona sadrže više od 1% globalne populacije ove globalno ugrožene vrste. Za kaukala su identificirana četiri područja koja imaju značajne hrvatske populacije. Također, za sredozemnog galeba, globalno ugroženu vrstu važno je jedno područje, Lastovsko otočje.

Prezentirano je kako su prikupljani i analizirani podaci, kako su određena ključna područja te kako su iscrtana IBA (važna područja za ptice i bioraznolikost). Proglašeno je pet novih područja, a dva postojeća su proširena. Važna područja za ptice i bioraznolikost (IBA) koja su proglašena su Sjeverni Jadran, Lastovski kanal, Korčulanski kanal, Hvarski kanal i Kanal istočni Mljet, dok su proširena područja Lastovsko otočje i Pučinski otoci.

Kartografski prikaz novih područja za ptice i raznolikost proglašena u Hrvatskoj (Autor: BIOM)

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja se obvezalo da će sva IBA proglasiti područjima ekološke mreže značajnim za ptice (POP). Time će ekološka mreža Natura 2000 u Hrvatskoj dobiti prva područja za ptice koja su isključivo morska, a koja morske ptice koriste za hranjenje i odmaranje tijekom sezone gniježđenja. Nakon proglašenja započinje rad na upravljanju tim područjima. Prezentirane su prijetnje za tri vrste morskih ptica te planirane mjere očuvanja. Kroz izradu ciljeva i mjera očuvanja, a potom i planova upravljanja, će se osigurati dugoročno očuvanje ovih ugroženih vrsta.

Tijekom diskusije se JU PP Lastovsko otočje osvrnula na održivost rezultata projekta. Napomenuli su da, nakon što se na nekom području uklone štakori, praćenje stanja i održavanje biosigurnosti ne bi trebali predstavljati problem.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je predstavilo proces proglašavanja područja i napomenulo kako se paralelno trebaju izraditi ciljevi i mjere očuvanja. S obzirom da će se najviše mjera očuvanja doticati ribarstva, tek će se dogovorom sa sektorom ribarstva vezano za primjenu mjera očuvanja moći doći do konkretne zaštite. Što se tiče područja u isključivom gospodarskom pojasu (IGP), koje je kao IBA proglašeno i u Hrvatskoj i u Italiji, Ministarstvo je napomenulo da bi bilo idealno da se ta područja proglase područjima ekološke mreže u suradnji s Italijom i kroz GFCM (Opća komisija za ribarstvo Sredozemlja). U raspravi je također spomenut i „Akcijski plan EU-a: Zaštita i obnova morskih ekosustava za održivo i otporno ribarstvo“ koji je prouzrokovao veliki otpor sektora ribarstva zbog zabrane korištenja povlačnih alata u područjima ekološke mreže Natura 2000, bez obzira na ciljeve očuvanja.

U raspravi je spomenut i sektor pomorstva, za koji je zaključeno da će biti velik izazov. IPosebno zbog određivanja zona stroge zaštite, zbog plovnih puteva sektora pomorstva. Uz navedeno, odobalne vjetroelektrane predstavljaju potencijalnu buduću prijetnju te će mjere očuvanja imati za cilj zabranu izgradnje odobalnih vjetroelektrana u područjima značajnim za ptice.