Zadnji posjetitelji koji napuste Lastovo svake godine

Autor: D. Engelen

Nakon gotovo pet godina, LIFE Artina polako dolazi kraju. U drugoj polovici rujna napravili smo svoj posljednji terenski posjet Lastovu u sklopu projekta, kako bismo procijenili uspjeh razmnožavanja kaukala (Calonectris diomedea). Ova vrsta gnijezdi na 16 otoka oko Lastova i dolazi na otočje početkom ožujka prije nego što položi jaja krajem svibnja. Nakon vrlo dugog razdoblja gniježđenja, ptići su napokon spremni napustiti gnijezdo u listopadu kada svi migriraju prema Atlantskom oceanu.

Zalazak sunca iznad Lastova s nekim od otoka s kolonijama morskih ptica na horizontu. (Autor: D. Engelen)

Kako bi se osiguralo sigurno razmnožavanje kaukala, važno je ukloniti invazivne crne štakore s njihovih kolonija za razmnožavanje, budući da ova unesena vrsta sisavca plijeni njihova jaja i ptiće. Tijekom posljednjih pet godina BIOM je kontrolirao i uklanjao populacije štakora s nekoliko važnih kolonija kaukala oko Lastova, a u 2023. godini Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje nastavila je s radom na nekoliko prioritetnih kolonija.

Prilikom posjeta gnijezdima u rujnu, bili smo vrlo sretni vidjeti da je gotovo 62% promatranih gnijezda imalo gotovo potpuno odraslog ptića. To predstavlja povećanje od više od 10% za ove određene kolonije od početka projekta 2019. godine. Većina ptića duboko je skrivena u svojim gnijezdima u pukotinama, izvan dosega za nas. Ipak, uspjeli smo označiti 39 ptića, što je više nego u bilo kojoj prethodnoj godini. Označavanje ptića važno je kako bismo razumjeli koliko njih preživi i postane odraslim pticama te proučili gdje će oni sami na kraju gnijezditi u budućnosti. Tijekom cijelog projekta LIFE Artina označeno je ukupno 132 ptića kaukala.

Ptić sredozemnog galeba s mješavinom perja juvenilnog izgleda i perja nalik odraslima koje omogućuje let (Autor: D. Engelen)

Ovim mladuncima želimo siguran prvi put na otvorenim morima i nadamo se da ćemo ih pronaći kako se razmnožavaju oko Lastova u budućnosti. Svakako ćemo biti tamo da ih pozdravimo, jer je naš novi LIFE projekt pod nazivom TETIDE upravo započeo, što nam omogućuje da nastavimo s važnim radom kontrole štakora i praćenja morskih ptica oko Lastova, te proširimo naš rad i na susjedne Pučinske otoke, druge važne prostore za cjevonosnice u Hrvatskoj.