EDUKACIJA DJECE U SKLOPU LIFE ARTINA PROJEKTA USPJEŠNO ZAVRŠENA

Autor: M. Golem

Edukacija djece na Visu, Korčuli i Lastovu „LIFE Artina“ projekta službeno je završena. Jedan od ciljeva ovog projekta bio je pobliže educirati djecu koja žive na otocima na kojima se pojavljuju jadranski albatrosi (gregula, kaukal i sredozemni galeb) o ovim ugroženim vrstama i koje su to prijetnje koje ih čine ugroženima. Projektom smo obuhvatili više od 100 djece, od mališa predškolskog uzrasta do učenika osmih razreda osnovne škole. Kako bi ovu specifičnu temu što bolje približili različitim dobnim skupinama, osmislili smo više edukacijskih programa zasebno prilagođenih vrtićima i učenicima razredne nastave te učenicima predmetne nastave.

Završene radionice s djecom (Autor: M. Šimac)

Trudeći se da naši posjeti školi budu što zabavniji i poučniji, u radu smo najčešće koristili igru, participativne metode te razne didaktičke materijale. Tako smo kako naše ptice žive i koje su im najveće ugroze saznali aktivnim igrama oponašanja ptica u prostoru, izradom detaljnih maketa ptica, raznim vizualnim i auditivnim materijalima te naposljetku i pravim terenskim radom.

Djeca su iz prve ruke saznala kako je to biti istraživač, odnosno samostalno su proveli mali monitoring otpada jedne otočke plaže kako bi uvidjeli kolika je stvarna strahota zagađenja morskog okoliša otpadom, posebice plastičnim otpadom koji je jedna od najvećih prijetnja pticama. Neki od sretnika, pri posjeti jednog od tri otoka, imali su priliku i uživo promatrati ove ptice posebnim dalekozorima PP „Lastovsko otočje“.

Dječji crtež

Naposljetku, edukacijom o pticama, saznali su i mnogo više: što to znači biti okolišno-odgovorni pojedinac i pravi mali zaštitnik prirode te koje su to navike i ponašanja koje mogu svakodnevno koristiti u stvaranju bolje i zdravije budućnosti za sav živi svijet.