Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Održan hands-on trening – Life Artina

Održan hands-on trening

Nakon uspješno završenih edukativnih programa u sklopu LIFE Artina projekta, došlo je vrijeme da se edukativni programi predstave zainteresiranim javnim ustanovama.

Hands-on trening u Parku prirode Telašćica

Provođenje ovog hands-on treninga proveli smo u prostorijama Parka prirode Telašćice i njihovom novootvorenom Interpretacijsko-informacijskom centru Grpašćak. Osim djelatnika JU PP Telašćica na treningu su sudjelovale i djelatnice Javne ustanove Nacionalni park Brijuni.

Posjet Interpretacijsko-informacijskom centru Grpašćak (Autor: Arhiva Sunca)

Iako se radi o morskim javnim ustanovama, vrste ptica s kojima se u svom radu susreću su različite. Ono što je zajedničko svima su ugroze koje prijete svim vrstama, a to su:

  • otpad u moru,
  • predacija štakora na jaja,
  • kompeticija morskih ptica s drugim vrstama ptica,
  • svjetlosno onečišćenje,
  • slučajan ulov u ribarskim alatima,
  • smanjenje staništa.

Kroz edukativne programe LIFE Artina, upoznali smo djecu vrtićke dobi, nižih i viših razreda osnovne škole s ovim ugrozama. Programi prilagođeni različitim uzrastima su na jednostavan i zabavan način upoznali djecu s problemima s kojima se morske ptice redovito susreću. Iako su programi napravljeni za tri ciljane vrste: sredozemni galeb (Larus audouinii), kaukal (Calonectris diomedea), gregula (Puffinus yelkouan), s malim doradama, programi su primjenjivi i na druge ugrožene vrste ptica.

Cilj provođenja ovog treninga bio je prezentirati edukativne programe nastale kroz projekt LIFE Artina edukatorima izvan projektnog područja, kako bi se veći broj edukatora i mladih upoznao s prijetnjama pticama i njihovim staništem te kako bi se sami edukacijski programi nastavili koristiti. Kako bi edukatorima iz javnih ustanova na što kvalitetniji način prezentirali programe, osim hands on treninga, napravljena je i radionica s djecom vrtićke dobi u Dječjem vrtiću Orkulice u Salima.

Prezentacija kućnog kompostera

U sklopu ovog posjeta PP Telašćici, prezentirali smo svim zainteresiranima i kućni komposter GG – 02 tvrtke INTERZERO. Kućni komposter je uređaj namijenjen za upotrebu unutar objekta, a s ciljem smanjenja udjela biootpada u ukupnoj količini miješanog komunalnog otpada. Komposter je osim kućanstvima vrlo prikladan i za ustanove čiji se miješani komunalni otpad sastoji od veće količine hrane, poput škola i vrtića. U sklopu projekta Life Artina u 2022. kupljena su tri uređaja za kompostiranje Oklin GG-02. Oni provode kontinuirani mehanički proces kompostiranja uz pomoć temperature i bakterija.