ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Veliko nam je zadovoljstvo najaviti završnu konferenciju našeg 5-godišnjeg projekta “LIFE Artina – Seabird conservation network in the Adriatic” koja će se održati

od 9. do 11. svibnja 2023. u Hotelu Medena, Seget Donji, Hrvatska.

Tijekom cijele konferencije predstavljat ćemo rad koji je obavljen tijekom LIFE Artina te dijeliti najbolje prakse i naučene lekcije. Istodobno se nadamo da ćemo imati plodonosne rasprave sa svim domaćim i međunarodnim sudionicima kako bismo unaprijedili naše napore u budućnosti i zajedno osigurali dugoročno očuvanje populacija jadranskih i mediteranskih morskih ptica. Osim partnera na projektu, okupit ćemo dionike i suradnike iz sektora očuvanja prirode i ribarstva, od lokalnih akcijskih grupa do vladinih institucija, kao i regionalne i međunarodne stručnjake iz tog područja.

Sesije konferencije:

  • Eradikacija štakora s velikih (naseljenih) otoka
  • Metode prebrojavanja morskih ptica koje se gnijezde u jazbinama
  • Uključivanje zajednice u očuvanje morskih ptica
  • Određivanje i upravljanje zaštićenim morskim područjima
  • Očuvanje sredozemnog galeba u srednjem i istočnom Sredozemlju

Svaka sesija je osmišljena tako da ima glavnog govornika, nekoliko prezentacija i moderiranu raspravu. Svaka sesija također će dati ključne nalaze i preporuke za buduće očuvanje morskih ptica.


Ovdje možete preuzeti knjigu sažetaka na engleskom jeziku.


Zadnji rok za registraciju za sudjelovanje uživo je ponedjeljak, 12. travnja 2023., a za online sudjelovanje je 5. svibnja 2023.

Napomena: Online će se moći pratiti samo predavanja, a diskusija u online formatu će biti ograničena.

Zavirite u naš program!

Ovdje možete pogledati program za našu konferenciju u koji smo uvrstili više sesija o pet različitih tema od kojih će se neke odvijati paraleno. Imamo sjajan niz glavnih govornika i diskusija koje će vam sigurno biti zanimljive i korisne.


Okvirni program

Ponedjeljak, 8. svibnja 2023.
Dan dolaska, konferencija počinje u 09:00 sljedećeg jutra.
Dan možete iskoristiti za planiranje vlastitih aktivnosti.

Utorak, 9. svibnja 2023.
Cijeli dan prezentacije, rasprava, umrežavanja i dijeljenja, završetak predviđen u 17 sati.
Večer: Organizirani posjet i večera u starom gradu Trogiru (fakultativno).

Srijeda, 10. svibnja 2023.
Cijeli dan prezentacije, rasprava, umrežavanja i dijeljenja, završetak predviđen u 17 sati.
Večer: slobodna.

Četvrtak, 11. svibnja 2023.
Izlet brodom na okolne otoke, posjet jednom od novoproglašenih IBA područja za morske ptice (cijeli dan) + organizirani ručak na brodu.
Plan putovanja: start u 9:00, povratak u 17:00 sati

Petak, 12. svibnja 2023.
Dan povratka kući

Zadnji rok za registraciju za sudjelovanje uživo je ponedjeljak, 12. travnja 2023., a za online sudjelovanje je 5. svibnja 2023.

Glavni govornici

Daniel Oro

Daniel je ekolog koji radi u Grupi za teorijsku i računalnu ekologiju Centra za napredne studije (CEAB-CSIC) u Blanesu, Španjolska (https://www.theelab.net/). Njegovo je istraživanje usmjereno na dinamiku populacija i zajednica te na to kako se organizmi nose s promjenama okoliša, od plastičnosti ponašanja do demografske otpornosti.

Nicola Baccetti

Nicola radi kao viši istraživač u ISPRA-i, Talijanskom institutu za zaštitu okoliša i istraživanja. Njegova djelatnost uglavnom se bavi morskim i močvarnim pticama, a uključuje nacionalnu koordinaciju nekoliko projekata kao što su IWC, Flamingo projekt, MSFD monitoring ptica, itd. Sudjelovao je u nekoliko terenskih istraživanja u Mediteranu (obično za RAC-SPA) , Crnom moru i Africi, kao i na većini eradikacija štakora otkako su se te aktivnosti počele provoditi u Italiji.

Jaclyn Pearson

Jaclyn se nalazi na otočju Scilly, UK te radi kao voditelj projekata i suradnik za biosigurnost pri RSPB-u, a specijalizirana je za iskorjenjivanje glodavaca i biosigurnost na naseljenim otocima. Jaclyn je upravljala Projektom oporavka morskih ptica na otoku Scilly u Ujedinjenom Kraljevstvu 2013. i pomagala je na Projektu iskorjenjivanja glodavaca Lord Howe, Australija 2017. – 2019. Danas pomaže u planiranju biološke sigurnosti u sklopu RSPB-ova projekta EU LIFE Biosecurity for LIFE, savjetujući kako se uključiti otočne zajednice u biosigurnosnim akcijama.

Paolo Sposimo

Paolo je ornitolog, suosnivač Toskanskog ornitološkog centra, koautor i terenski istraživač na mnogim istraživačkim projektima toskanske ornitofaune. Radio je na zaštićenim područjima i provedbi EU direktiva o staništima i pticama, kao tehnički koordinator radne skupine koja je identificirala područja mreže Natura2000 u Toskani 1995.-96. Tijekom proteklih 25 godina opsežno je radio na stranim vrstama, planirajući i koordinirajući većinu velikih intervencija iskorjenjivanja štakora koje su do danas provedene na mediteranskim otocima. Radi u tvrtki za ekološko savjetovanje NEMO doo.

Pedro Raposo

Pedro je studirao biologiju i okolišno pravo prije nego što je počeo raditi u nacionalnoj javnoj upravi u Portugalu u područjima koja se odnose na obalno upravljanje i pomorsku dobro, planiranje korištenja zemljišta i očuvanje prirode u Portugalu. Pridružio se regionalnoj vladi Azora 2005., a kasnije je pomogao u osnivanju Službe za zaštitu okoliša na otoku Graciosa, gdje i sada radi. Godine 2007. imenovan je ravnateljem Parka prirode Graciosa, a od 2012. predsjednikom upravnog vijeća Rezervata biosfere otoka Graciosa. Glavni fokus njegovog rada je održavanje zaštićenih područja Parka prirode Graciosa, posebno dva prirodna rezervata Praia i Baixo, gdje se gnijezde neke od najvažnijih kolonija morskih ptica na Azorima.

Antonio Vulcano

Antonio radi kao suradnik za more za BirdLife Europe & Središnja Azija, fokusirajući se na pitanja očuvanja i politike vezana uz morski okoliš, među kojima su ribarstvo, obnovljivi izvori energije na moru i zaštićena morska područja. Prije nego što se pridružio timu, Antonio je radio za BirdLife partnere na Malti, u Portugalu i Španjolskoj, provodeći vrijeme na terenu na raznim projektima usmjerenim na zaštitu morskih ptica i njihovih staništa na kopnu i u moru.

Smještaj

Ne zaboravite rezervirati smještaju hotel Medena.

Kako stići do hotela Medena
Adresa: Ulica Hrvatskih žrtava 185, 21218, Seget Donji, Croatia

Autom: besplaran parking kod hotela
Avionom: taksijem sa splitskog aerodroma (Bolt / Uber okvirne cijene €10.00 – €15.00)
Busom: (vozni red za lokalne linije – linije iz smjera Trogira koje prolaze kraj hotela su: 45, 48, 49, 50 and 52)

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno i uključuje ručkove 9. i 10., jednu večernju večeru (u Trogiru) i izlet brodom (uključujući ručak) zadnjeg dana. Molimo potvrdite svoje sudjelovanje za svaki od dana u registracijskom obrascu. Troškove putovanja, smještaja i ostale troškove snosite sami.
Zadnji rok za registraciju je ponedjeljak, 12. travnja 2023.

Za sva pitanja u vezi konferencije možete nam se slobodno javiti na life.artina@gmail.com.

Provjerite galeriju slika s konferencije!

Prvi dan

Drugi dan

Treći dan

Grupna fotografija (Autor: M. Glavinić)