TERENSKI DNEVNIK – Tena Šarčević

PRVI MONITORING OTPADA NA MORSKOJ POVRŠINI I PLAŽAMA LASTOVA

Krajem listopada prikupili smo podatke o krutom otpadu na plažama i morskoj površini Parka prirode Lastovsko otočje. Istražili smo tri plaže (Kremenu, Saplun i Sito) i deset transekata na morskoj površini akvatorija otoka Lastovo.

Podatke prikupljamo u svrhu procjene opsega zagađenja krutim otpadom. Naime, opseg ovog problema na Jadranu i njegov utjecaj na morske ptice još uvijek nisu poznati. Međutim, rezultati praćenja otpada u okviru projekta EU Interreg DeFishGear (projekt DFG, završen 2016.) pokazuju da je njegova količina u Jadranu značajan problem, što potvrđuju i zapažanja lokalnih zajednica i osoblja zaštićenih područja. Projektom DFG utvrđena je potreba za uspostavom dodatnih lokacija za praćenje stanja otpada, na vanjskim dalmatinskim otocima i moru, kako bi se bolje razumjelo njegovo porijeklo i rasprostranjenost te kako bi se mogle identificirati učinkovite mjere njegovog smanjenja.
S tim ciljem, uspostavljene su nove lokacije za praćenje stanja otpada, upravo u PP Lastovsko otočje.

Prikupljanje otpada (Autor: Tena Šarčević)

Otpad je jedan od ugrožavajući čimbenika za populacije morskih ptica, jer se ptice mogu zaplesti u odbačene mreže, vrećice ili sl., ponekad sa smrtonosnim ishodom. Također, kao i druge životinje koje se hrane u moru, često progutaju otpad (najčešće plastične predmete), zamijenivši ih za prirodni plijen. Puni želuci signaliziraju sitost, no manjak hranjivih tvari dovodi do uginuća životinja. Nekad su razlog uginuća i zapetljaji crijeva, uzrokovani gutanjem otpada (npr. mreža, vrećica). Progutani kruti otpad, putem hranjenja, može dospjeti i u probavila ptića te uzrokovati slabljenje imuniteta ptića, nedostatak hranjivih tvari te naposljetku i moguće uginuće, što je za ove vrste, sa samo jednim ptićem po sezoni, ugrožavajući faktor za opstanak cijele populacije. Ukoliko izađe iz probavila, taj mikro-otpad ulazi u hranidbeni lanac.

Ovo je prvo prikupljanje (od planirana četiri) podataka o otpadu u Parku, a analizom podataka dobiti će se jasnija slika o sastavu i količini otpada.


U prikupljanju podataka o otpadu sudjelovali su Udruga Sunce, osoblje Parka, koje je ovom prilikom upoznato s DeFishGear protokolom te time osposobljeno kako provoditi nadzor i kako učinkovito uključiti volontere za pružanje podrške u prikupljanju podataka, te volonteri – studenti Udruge Sveučilišnoga odjela za studije mora “Oceanus“.