Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
TERENSKI DNEVNIK – Life Artina

TERENSKI DNEVNIK

JOSIP TURKALJ – Terenski lipanj

Nakon dugog, dugog putovanja iz Zagreba, stižemo na Lastovo, Pasadur. Početak je lipnja, gniježđenje gregula i sredozemnog galeba već je u punom jeku, a kaukali uskoro kreću s inkubacijom. Pravo vrijeme za obilazak područja na kojima se hrane, ali i obilazak lokacija gniježđenja!

Krećemo rano ujutro, sjedamo u brod i napuštamo područje Parka prirode Lastovsko otočje, ali ne idemo predaleko. Vozimo se oko rubnih dijelova Parka te promatramo koje se ptice na tim mjestima kreću ili hrane. Zašto? Želimo saznati koja područja oko otoka koriste ptice za hranjenje, osim onog unutar Parka. Nije svako područje jednako bogato hranom i jednako mirno, te ptice preferiraju samo određene lokacije. Potrebno nam je nekoliko dana za obilazak svih potrebnih lokacija, jer dolazi ljeto i velike su vrućine, pa nije moguće raditi cijeli dan, već samo za onih sati koji su relativno „hladni“.

Nekoliko sljedećih dana provodimo na moru, promatrajući ptice kako lete tik iznad vode, koristeći vjetar koji je nama jedva primjetan. No, iako tih dana na moru provodimo nekoliko sati, u noćnim satima odlazimo u posjet Zaklopatici, otočiću kraj istoimenog mjesta, na kojem se nalazi najveća kolonija gregula (Puffinus yelkouan) u Hrvatskoj. Proteklih mjeseci na otoku smo GPS uređajima označili dvadesetak ptica, pa je sada potrebno skupiti uređaje i podatke koji se nalaze na njima. Označene su bile odrasle ptice na gnijezdima, te je bilo potrebno doći na njihovo gnijezdo, pronaći odraslu pticu i s nje skinuti lokator. Glavni problem je to što i roditelj treba biti na gnijezdu, a ne u potrazi za hranom, tako da nam je ponekad trebalo i više večeri za locirati i uloviti traženu gregulu.

Nakon što smo odradili dio morskih transekata, krenuli smo u pretraživanje otoka za gnijezdima kaukala (Calonectris diomedea). Gnijezde se na manjim otocima blizu Lastova, a na svakom otoku potrebno je provesti nekoliko sati kako bi obišli sva potencijalna mjesta za gniježđenje, te utvrdili broj parova. Na nekim otocima to je jednostavnije nego na drugim. Baš kao i gregule, kaukali se gnijezde u rupama i ponekad je teško uočiti pticu na inkubaciji. Osim traženja gnijezda, pokušali smo utvrditi i prisutnost štakora, koji su jedna od glavnih prijetnji za  mlade ptiće. Nažalost, svi otoci koje smo obišli imali su naznake prisutnosti štakora, što se moglo vidjeti iz tragova grickanja sjemenki maslina ili prisutnosti izmeta.

Zadnja aktivnost u lipnju bila je postavljanje uređaja za snimanje zvuka. Postavili smo ih na poznata i potencijalna gnijezdilišta kaukala, kako bi utvrdili potencijalni broj gnijezdećih parova. Za procjenu brojnosti, potrebno je postaviti najmanje jedan uređaj na otok ili lokaciju za koju smatramo da smo najbolje odredili brojnost. Na temelju snimaka s te lokacije, moguće je procijeniti brojnost i na ostalim lokacijama. Postavljeno je 20 uređaja na 14 otoka koji će kontinuirano snimati zvuk za cijelo vrijeme trajanja sezone gniježđenja, odnosno do sredine rujna.

Mjerenje gregula, Autor: Goran Šafarek