PRIČA O SREDOZEMNOM GALEBU

Autor: Nika Budagashvili

Sredozemni galeb gnijezdi se u kolonijama koje su smještene na izoliranim, nenastanjenim područjima s izloženim stjenovitim površinama na otocima i otočićima ne višim od 50 m s vrlo malo vegetacije.

Sredozemni galeb u letu (Autor: B. Ječmenica)

Sredozemni galebovi na gnijezdeće kolonije pristižu svake godine od ožujka do početka travnja kako bi do sredine travnja već zauzeli svoja gnijezda. Parovi se obično vraćaju na istu koloniju gdje su se gnijezdili i prethodne godine, što najviše ovisi o uspješnosti gniježđenja prethodne godine. Parovi su međusobno vjerni i ostaju zajedno tijekom više godina ili čak za cijeloga života. Svaki par zajedno radi gnijezdo, čuvaju jaja i brinu se o mladima.

Gnijezda su im smještena na tlu i općenito su jednostavne građe. Složena su od malih komadića raznih materijala često prikupljenih oko gnijezdilišta. Među njima se mogu naći osušena morska trava, osušene lešine i razne trave i biljke.

Sredozemni galeb (Autor: B. Ječmenica)

Ženka uglavnom poliježe dva do tri jaja u razdoblju od oko pet dana. Obično poliježu jaja s oko jednog dana razlike i većina ih kreće s inkubacijom tek kada su polijegale sva jaja kako bi inkubacija bila sinkronizirana, te kako bi se izlijeganje ptića odvijalo u isto vrijeme. Oba roditelja čuvaju jaja. Izmjena roditelja često uključuje uzimanje i donošenje materijala za gradnju gnijezda partneru koji već sjedi u gnijezdu .

Roditelji hrane mlade svakih sat vremena, osim u kratkom razdoblju nakon samog izlijeganja kada ih hrane većim intenzitetom. Mladunci su sposobni za let nakon 35 – 40 dana, ali se još neko vrijeme zadržavaju s roditeljima. Nakon gniježđenja, odrasle i mlade ptice napuštaju područje i odlaze na druga područja duž čitave obale Mediterana.

Izvor: Bradly, P. (1988) THE BREEDING BIOLOGY AND CONSERVATION OF AUDOUIN’S GULL LARUS AUDOUINII ON THE CHAFARINAS ISLANDS. Faculty of Science, University of Glasgow