Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Kako provesti kompostiranje u objektima gdje se stvara veća količina otpada od kuhane hrane? – Life Artina

Kako provesti kompostiranje u objektima gdje se stvara veća količina otpada od kuhane hrane?

Čak 40% miješanog komunalnog otpada otpada na biootpad.

Sunce je, zajedno s tvrtkom InterZero, 13. studenoga 2023. predstavilo uređaj za kompostiranje koji se može koristiti unutar različitih objekata, ovisno o količini biootpada koju dnevno proizvedu. Upravo su komposteri ove tvrtke korišteni u sklopu LIFE Artina projekta obzirom da upravljanje biološkim otpadom iz restorana na Lastovu identificirano kao jedan od problema posebice zbog štakora. Postavili smo tri elektronička kompostera u nekoliko restorana na Lastovu tijekom turističke sezone 2022. i 2023. godine.

Sudionici predstavljanja kompostera (Autro: M. Radman)

Sudionici su imali priliku vidjeti komposter GG – 02, kao i supstrat koji on stvori, koji se kasnije može koristiti. Također su mogli saznati o iskustvima korisnika kompostera u sklopu LIFE Artina projekta. Komposter GG-02 se smatra izvrsnim uređajem za obradu biootpada na licu mjesta, bilo da se radi o vrtićkoj ili školskoj kuhinji, studentskoj menzi, bolnici, staračkom domu ili ugostiteljskom objektu.

Ukupno je na predstavljanju sudjelovalo 22 sudionika, a poseban je naglasak stavljen na kućni komposter kompostera GG – 02, na njegove spacifikacije, način istalacije i način rada kompostera.

– Važno je smanjiti količine biootpada u miješanom komunalnom otpadu, a uskoro će nam biti zakonska obaveza. Naš komposter ne samo da rješava problem prekomjernog otpada, već i pridonosi očuvanju okoliša i potiče svijest o održivosti. – Robert Sedlar rekao je Predstavnik INTERZERO tvrtke.

Sudionike su zanimali i veći uređaji za korištenje unutar njihovih institucija/tvrtki, odnosno uređaji koji imaju dnevni kapacitet za veće količine  biootpada. Kroz prezentaciju dobre prakse, Margita Radman, Voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje Sunca, naglasila je kako izravno zbrinjavanje biootpada u kuhinji ne samo da pruža praktičnost, već predstavlja pravu transformaciju za ugostitelje.

– Ova inovativna praksa nije samo korak prema održivosti, već i ključna komponenta unaprjeđenja poslovnih procesa, čime potvrđuje rastući interes za ekološki odgovorno poslovanje u ugostiteljskom sektoru, čime se na mjestima poput Lastova, smanjuje pritisak na okoliš. – naglasila je Radman.

Predstavljanje iskustava korištenja kompostera tijekom LIFE Artina projekta (Autor: V. Zrnčić)

Na predstavljanju su sudjelovali predstavnici DV Radost, OŠ Brda, Filozofskog fakulteta u Splitu, Doma za starije i nemoćne Split, kao i predstavnici Parkova i nasada i ugostiteljskih objekata poput Villa Vinea, Hotel Rotondo, Hotel Time i samostalnih obrtnika.