Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lifeartina.eu/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
IZLET S UČENICIMA – ZAVRŠNA RADIONICA EDUKACIJSKOG PROGRAMA – Life Artina

IZLET S UČENICIMA – ZAVRŠNA RADIONICA EDUKACIJSKOG PROGRAMA

Autor: M. Šimac

Kao šlag na kraju edukacijskog programa „Morske ptice“ po dolasku lijepog vremena bacili smo se na organizaciju i realizaciju terenskih radionica za uključene škole. Prvo putovanje bilo je ono učenika OŠ Blato sa Korčule na Lastovo.

Na palubi (Autor: M. Šimac)

Već na trajektu iskoristili smo vrijeme za kratko ponavljanje i izašli na palubu kako bi smo promatrali morske ptice. Po dolasku na Lastovo upoznali smo se sa florom i faunom otoka šetnjom poučnom stazom od Zaklopatice do Lastova, a šetnjom kroz samo mjesto Lastovo djelatnice PP Lastovsko otočje upoznale su nas sa kulturom i tradicijom ovog prekrasnog mjesta. Za vrijeme ručka pridružili su nam se učenici OŠ Braće Glumac te su se učenici međusobno upoznali, razmijenili iskustva i znanja koja su stekli kroz edukacijski program, a što je još važnije razmijenili telefonske brojeve i popratili se na društvenim mrežama. Za sami kraj izleta, da potrošimo sve kalorije od ručka, radili smo monitoring morskog otpada na Jurjevoj plaži kako bi smo dobili uvid koji je to otpad najčešći na našim plažama i kakav utjecaj ima na život u moru. Budući da su učenici marljivo skupljali i brojili otpad zasluženo su se rashladili slasnim slajićem. Iako je ovaj izlet trajao najkraće, bilo je najslađi. Učenici OŠ Blato oduševili su nas svojim vedrim duhom i smislom za humor.

Igre (M. Šimac)

Druga dvije terenske nastave povezale su dva otoka koji nisu povezani nijednom brodskom linijom a imaju toliko sličnosti Lastovo i Vis. Radni dio izleta uključivao je iste aktivnosti kao i prethodni: monitoring morskih ptica, monitoring morskog otpada, razmjenu znanja i iskustva među učenicima dok je onaj opušteni dio činilo druženje, kupanje i upoznavanje otoka. Uz kupanje i šetnju po Lastovu posjetili udrugu Dobre Dobričevića gdje smo preko audio-vizualnih materijala upoznali pobliže Lastovsko otočje, te uz kroz edukativne igre izložbe „Plastična noćna mora“ Udruge Sunce Split spoznali probleme koje uzrokuje otpad u moru.

Na otoku Visu posjetili smo Ribarski muzej smješten u utvrdi na komiškoj rivi, te na taj način zavirili u nekadašnji način života komiških ribara. Za vrijeme ručka u konobi Robinzon otkrili smo još jedan komadić prošlosti i zavukli se u impresivne bačve u kojima se nekad davno skladištilo vino. 

Zajednička fotografija (Autor: M. Golem)

Uz lijepo vrijeme i mirno more, uz poneko odstupanje, ispunili smo cilj radionica tako da smo na zabavan i edukativan način povezali i upoznali smo mlade s udaljenih i nepovezanih otoka u razmjeni znanja i iskustva  s ciljem podizanja opće svijesti o važnosti očuvanja ugroženih vrsta.